Γιατί έχει σημασία η αξιολόγηση της πληροφορίας?

By admin_wolfpatra

Αν και το δικαίωμα στην πληροφόρηση αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας , η τεράστια δυνατότητα διάδοσης της πληροφορίας σήμερα μέσω των portal, blog και social media και παράλληλα οι ψευδείς πληροφορίες είναι παντού. Είναι ωστόσο σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της παραπληροφόρησης και άλλων ειδών ψευδών πληροφοριών, όπως η εσφαλμένη πληροφόρηση, η οποία βασίζεται στην ΠΡΟΘΕΣΗ.


Η παραπληροφόρηση είναι ψευδείς πληροφορίες που δημιουργούνται και κοινοποιούνται για να κάνουν σκόπιμα κακό, παραδείγματος χάριν ένα tweet για τους μετανάστες που διαπράττουν εγκλήματα στην Ευρώπη, με σκοπό να διχάσει την κοινωνία.


Η εσφαλμένη πληροφόρηση είναι ψευδείς πληροφορίες που κοινοποιούνται από άτομα που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ψευδείς και δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν κακό. Συχνά, προσπαθούν απλώς να βοηθήσουν. Παράδειγμα: όταν η θεία σας κοινοποιεί ένα άρθρο ή ένα meme στο Facebook που αναφέρει ότι το σκόρδο προστατεύει από τη νόσο COVID-19, επειδή πιστεύει ότι η πληροφορία αυτή είναι χρήσιμη χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι είναι ψευδής.


Προσπάθειες επηρεασμού και συντονισμένες προσπάθειες επηρεασμού ενός κοινού στόχου γίνονται συνήθως με χρήση παράνομων και παραπλανητικών μέσων, που αποσκοπούν στην υποστήριξη των στόχων της αντίπαλης πλευράς


Εξωτερικές παρεμβάσεις – προσπάθειες εξαναγκαστικού, δόλιου και/ή παράνομου χαρακτήρα από ξένο (κρατικό)παράγοντα ή τους πράκτορές του που αποσκοπούν στην αποτροπή της ελεύθερης διαμόρφωσης και έκφρασης της πολιτικής βούλησης, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εκλογών


Ενημερωθείτε λεπτομερώς κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://greece.representation.ec.europa.eu/nea-kai-ekdiloseis/i-alitheia-na-legetai_el
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ( Europe Direct )Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 2613620100, 2613620102
https://europedirect.pde.gov.gr/
https://www.facebook.com/EuropeDirectRegionWesternGreece