#EuropeDay 2022: ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας

By admin_wolfpatra

Αθήνα, 02/05/2022

Στις 29 και 30 Απριλίου, στην τελευταία συνεδρίαση της, η ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ενέκρινε μια σειρά 49 λεπτομερών προτάσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την κλιματική αλλαγή ως την υγεία κι από τη μετανάστευση ως τη θέση της ΕΕ στον κόσμο.

Είχε προηγηθεί ένα έτος γεμάτο με εξαιρετικές συζητήσεις, διαβουλεύσεις και συνεργασίες πολιτών από όλη την Ευρώπη για το σε ποια Ευρώπη θέλουν να ζήσουν. Σύντομα θα δημοσιευτεί το σχετικό δελτίο Τύπου. Το επόμενο στάδιο θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο στις 9 Μαΐου, επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν, με την οποία τέθηκαν τα θεμέλια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λόγω της αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η φετινή Ημέρα της Ευρώπης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ως μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη προσήλωσή μας στην ειρήνη, να δείξουμε την ενότητά μας και την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και να προασπιστούμε οικουμενικές αξίες, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 θέτει στο προσκήνιο τους νέους και τις νέες της Ευρώπης και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ενίσχυσε τις φωνές των πολιτών, η φετινή 9η Μαΐου είναι μια κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες. Στο Στρασβούργο, επ’ ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, κατόπιν της τελευταίας συνόδου ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα υποβληθεί έκθεση με αποτελέσματα της Διάσκεψης στις προεδρίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Την Ημέρα της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσκαλούν το κοινό σε πολλές δραστηριότητες, διαδικτυακές ή δια ζώσης, στα κράτη μέλη αλλά και σε όλον τον κόσμο. Επισκέψεις του κοινού στα θεσμικά όργανα θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Μαΐου στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Λουξεμβούργο και την Κυριακή 15 Μαΐου στο Στρασβούργο. Επιπλέον, το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί εικονικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ελέγξτε τις γνώσεις σας για την ΕΕ, παρακολουθήστε ζωντανές διαδικτυακές εκδηλώσεις και ανακαλύψτε τι κάνουμε για να καταστήσουμε την Ευρώπη ασφαλέστερη, πιο πράσινη, υγιέστερη και πιο ψηφιακή για τις μελλοντικές γενιές.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την Ημέρα της Ευρώπης 2022 είναι διαθέσιμες στην διοργανική πλατφόρμα για την Ημέρα της Ευρώπης και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Press Release in English