Δελτίο Τύπου

By pdeadmin

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φιλοξένησε τη δράση που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με τα σχολεία του προγράμματος Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ΕΕΕΕΚ Ναύπακτου, ΓΕΛ Βούναργου Ηλείας, ΓΕΛ Ρίου, 5ο ΓΕΛ Πάτρας, 13ο ΓΕΛ Πάτρας, Γυμνάσιο Ρίου, Ιδιωτικό Λύκειο θεμέλιο και το ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας που ανέλαβε και τον συντονισμό της δράσης.

Η επιτυχημένη δράση προσομοίωσης της ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από περί τους 100 μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024. Το θέμα που ανέπτυξαν αφορούσε την έμφυλη βία και την ισότητα των φύλων, ενώ ο απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις γνώσεις των μαθητών σχετικά με την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ευρωπαϊκές αξίες. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη δράση συντόνισαν η  Μαρία Βουτσινά, Επικεφαλής του Europe Direct της ΠΔΕ και η Μαρία Καρδάμα, εκπαιδευτικός από το ΕΠΑ.Λ. Κάτω Αχαΐας, όπου είχαν και συμβουλευτικό ρόλο στη δράση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας & Καινοτομίας Τάκης Παπαδόπουλος υποδέχτηκε τους μαθητές, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκπαιδευτική διαδικασία και αποτιμώντας τη συνολικά σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η προσομοίωση ως εκπαιδευτικό μέσο επιτυγχάνει να εξοικειώσει τους αυριανούς πολίτες με τον τρόπο λήψης αποφάσεων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, να αναπτύξει τις δεξιότητες επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης και να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων στη δημόσια ζωή. Οι μαθητές είναι καταρτισμένοι και ακούγοντας τον λόγο τους νιώθουμε ότι θέλουν με τις προτάσεις τους να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.»

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Ευρωβουλεύτρια Έλενα Κουντουρά, επισημαίνοντας την αξία της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές διαδικασίες.