ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ EUROPE DIRECT για την εκδήλωση προώθησης της Στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

By admin_wolfpatra

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προωθώντας τη στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”  της Ευρωπαϊκής Πράσινης συμφωνίας, συμμετείχε σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 1️0.00 π.μ. έως 21.00 μ.μ. στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών παράλληλα με τις δράσεις του TEDxPatras 2022 «Metamorphosis». H στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» θα συμβάλει στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας – από την παραγωγή στην κατανάλωση και αυτό θα επιτευχθεί μέσω:

  • της καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών,
  • των αποτελεσματικότερων  συστημάτων  παραγωγής τροφίμων,
  • της προώθησης πιο βιώσιμης επεξεργασίας και μεταφοράς από τα αγροκτήματα,
  • της καλύτερης αποθήκευσης και συσκευασίας των τροφών και
  • της υγιεινής κατανάλωσης και μείωσης της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Τα στελέχη του Europe Direct , κ. Μαρία Βουτσινά & κ. Χριστίνα Αναστοπούλου ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους  πώς  μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στον πλανήτη, καθώς  οφείλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε την υγεία μας  αλλά να δράσουμε ακόμη πιο ενεργά και συστηματικά προκειμένου να παραμείνει υγιής ο πλανήτης.

Την εκδήλωση υποστήριξε και ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά : “Ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας με την ανάπτυξη πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, σε συνδυασμό με την προστασία της φύσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), και επομένως, οι στόχοι της ΚΓΠ είναι στενά συνυφασμένοι με τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα πρέπει να γίνουν προσιτά για όλους και στο ίδιο πλαίσιο, είναι επιβεβλημένο να αλλάξουν τα πρότυπα κατανάλωσης και να περιοριστεί κατά το δυνατό η σπατάλη τροφίμων.
Όλα αυτά ακούγονται φιλόδοξα, γιατί πράγματι είναι. Το όραμα της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων πρέπει σύντομα να γίνει φιλοδοξία και στόχος όλων μας.” Ακόμη προβλήθηκε ενημερωτικό βίντεο που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες στη δράση.