SOTEU: Σε απευθείας μετάδοση η συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ

By admin_wolfpatra

Οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου για να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τις βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Κάθε Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συζητήσει με τους ευρωβουλευτές τι έχει κάνει η Επιτροπή τον περασμένο χρόνο, τι σκοπεύει να κάνει το επόμενο έτος και το όραμά της για το μέλλον.

Αυτό είναι γνωστό ως συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή SOTEU.Μετά την παρουσίαση του Προέδρου της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ, ζητούν από την Επιτροπή να λογοδοτεί και εξετάζει το έργο της για να βεβαιωθεί ότι αντιμετωπίζονται οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ επηρεάζει το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το επόμενο έτος.

Γιατί είναι σημαντική η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ το 2022;

Η απάντηση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και το κράτος δικαίου είναι από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Οι προτεραιότητες που παρουσίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια της περσινής συζήτησης για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να είναι επίκαιρες,
συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις προτάσεις των Ευρωπαίων για αλλαγή στην ΕΕ που εγκρίθηκαν από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αναμένει από την ΕΕ να ακούσει τα αιτήματα των πολιτών και να αντιδράσει με φιλόδοξες πολιτικές, ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης.

Πώς να παρακολουθήσετε τη συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ;

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου από τις 9.00 CET. Η διερμηνεία θα είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ – απλώς επιλέξτε τη γλώσσα της επιλογής σας.

Το Κοινοβούλιο προσφέρει τώρα επίσης ένα εργαλείο ομιλίας σε κείμενο. Ανοίξτε τον σύνδεσμο για τη ροή,
στη συνέχεια ανοίξτε το εργαλείο ομιλίας σε κείμενο, εγγραφείτε ως επισκέπτης και απλώς επιλέξτε τη γλώσσα που θέλετε. Είναι διαθέσιμο στις περισσότερες από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Μπορείτε επίσης να το παρακολουθήσετε ζωντανά στο Facebook και να συμμετάσχετε στη συζήτηση στα άλλα κανάλια κοινωνικών μέσων μας, συμπεριλαμβανομένων των Twitter, LinkedIn και Instagram.

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν χάραξε μια νέα και φιλόδοξη πορεία προς μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο δίκαιη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή διατήρησε την πορεία αυτή, ανταποκρινόμενη και στις έξι πρωταρχικές φιλοδοξίες, και παράλληλα διαχειρίστηκε δύο πρωτοφανείς κρίσεις: την πανδημία του κορονοϊού και τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Εδώ παρουσιάζεται μια ανασκόπηση του έτους που πέρασε, όπου παρατίθενται οι δράσεις μας για τη στήριξη της Ουκρανίας και τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, και το έργο μας για την υλοποίηση όλων των πολιτικών προτεραιοτήτων. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα ενισχύεται η ανθεκτικότητα της ΕΕ προς όφελος των πολιτών μας.

Τα επιτεύματα  της ΕΕ για το 2022

Αντιμετώπιση πανδημίας με βάση την αλληλεγγύη & την επιστήμη

Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Ηγετικός ρόλος στην πράσινη μετάβαση

REPowerEU

Ηγετικός ρόλος στη δίκαιη μετάβαση

Προαγωγή της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης

Προάσπιση των Eνωσιακών αξιών

Οικοδόμηση μιας Ένωσης ισότητας

Europe’s demography, youth and diversity – Making change happen

Ορόσημα της ΕΕ
  1. 19 Ιουλίου 2022Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
  2.  13 Ιουλίου 2022Έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου: Η Επιτροπή εκδίδει ειδικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη.
  3. 5 Ιουλίου 2022Η Επιτροπή εγκρίνει ένα νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας, που θα φέρει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.
  4. 1 Ιουλίου 2022Οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή τίθενται σε ισχύ εγκαίρως, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν «περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού».
  5. 30 Ιουνίου 2022Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κ. Τζασίντα Άρντερν ανακοινώνουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική εμπορική συμφωνία.Το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με νέο κανονισμό για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά.Ψηφιακός χρηματοοικονομικός τομέας: Οι συννομοθέτες καταλήγουν σε συμφωνία σχετικά με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία. Αυτό το νέο νομικό πλαίσιο θα προστατεύσει τους καταναλωτές, την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και παράλληλα θα προωθήσει περαιτέρω την καινοτομία στον τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.
  6. 24 Ιουνίου 2022Η ΕΕ παρουσιάζει το ανανεωμένο θεματολόγιο για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών.
  7. 23 Ιουνίου 2022Σύνοδος των ηγετών ΕΕ–Δυτικών Βαλκανίων πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.Οι ηγέτες της ΕΕ χορηγούν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.
  8. 22 Ιουνίου 2022Η Επιτροπή εγκρίνει προτάσεις για την αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης έως το 2050 και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ έως το 2030.
  9. 16 Ιουνίου 2022Εγκρίνεται νέος κώδικας ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση, με βάση το έγγραφο καθοδήγησης της Επιτροπής από τον Μάιο του 2021.
  10. 7 Ιουνίου 2022Επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία για πρόταση σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
  11. 3 Ιουνίου 2022Η ΕΕ συμφωνεί ως προς μια έκτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των περισσότερων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
  12. 25 Μαΐου 2022Η Επιτροπή προτείνει κανόνες για την ποινικοποίηση της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων και για τη δέσμευση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων που παραβιάζουν περιοριστικά μέτρα και άλλων εγκληματιών.
  13. 23 Μαΐου 2022Η Επιτροπή εγκρίνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις μεταφορές, στο οποίο καθορίζονται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των μεταφορών της ΕΕ σε περιόδους κρίσης.
  14. 18 Μαΐου 2022Η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδια για την άμεση αντίδραση της ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού της Ουκρανίας και την πιο μακροπρόθεσμη ανασυγκρότησή της.Η ΕΕ ανακοινώνει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τα κράτη του Κόλπου, με στόχο τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της συνεργασίας της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου και τις χώρες μέλη του.Η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος παρουσιάζουν ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας και προτείνουν περαιτέρω μέτρα και δράσεις απαραίτητα για την ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας.Η ΕΕ παρουσιάζει το σχέδιο REPowerEU για την ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
  15. 13 Μαΐου 2022Επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία σχετικά με νέους κανόνες για την κυβερνοασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προστατεύονται και δέχονται αξιόπιστες βασικές υπηρεσίες.
  16. 12 Μαΐου 2022Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία λωρίδων αλληλεγγύης που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει γεωργικά προϊόντα.Στο Τόκιο, η ΕΕ και η Ιαπωνία διεξάγουν την 28η σύνοδο κορυφής τους. Επανεπιβεβαιώνουν τις στενές και εκτενείς σχέσεις τους και δρομολογούν την ψηφιακή εταιρική σχέση.Κατά τη δεύτερη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τη νόσο COVID-19, η Επιτροπή δεσμεύεται να επιταχύνει τη διάθεση εμβολίων και τον ρυθμό εμβολιασμού, καθώς και άλλα μέτρα κατά της νόσου COVID-19 στην Αφρική, με περαιτέρω στήριξη ύψους 400 εκατ. ευρώ.
  17. 11 Μαΐου 2022Η Επιτροπή προτείνει νέα νομοθεσία της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.Εταιρική φορολόγηση: Η Επιτροπή προτείνει φορολογικά κίνητρα για τα ίδια κεφάλαια, που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να αναπτυχθούν και να καταστούν ισχυρότερες και ανθεκτικότερες.
  18. 10 Μαΐου 2022Επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία σχετικά με την πράξη για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις και άλλους ψηφιακούς κινδύνους.
  19. 9 – 10 Μαΐου 2022Η ΕΕ φιλοξενεί την 6η Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», κινητοποιώντας βοήθεια προς τους Σύριους και τις κοινότητες υποδοχής σε γειτονικές χώρες μέσω δεσμεύσεων συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2022 και μετέπειτα. Από το ποσό αυτό, η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερα από 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 3,1 δισ. ευρώ από την Επιτροπή.
  20. 9 Μαΐου 2022Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώνει τις εργασίες της. Το ταξίδι διαλόγου, συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών, που κράτησε ένα ολόκληρο έτος, κορυφώνεται με 49 προτάσεις και περισσότερα από 320 μέτρα στα οποία θα δώσουν συνέχεια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
  21. 3 Μαΐου 2022Η Επιτροπή εγκαινιάζει τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, ο οποίος θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγχουν και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα υγείας τους στη χώρα τους ή σε άλλα κράτη μέλη και θα προωθεί μια πραγματική ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων υγείας.
  22. 28 Απριλίου 2022Η ΕΕ και διεθνείς εταίροι διατυπώνουν δήλωση για το μέλλον του διαδικτύου.
  23. 27 Απριλίου 2022Η Επιτροπή προτείνει μια πολιτική νόμιμης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών που θα ωφελήσουν την οικονομία της ΕΕ, θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τρίτες χώρες και θα βελτιώσουν τη συνολική διαχείριση της μετανάστευσης μακροπρόθεσμα.Η Επιτροπή προτείνει νομοθεσία της ΕΕ και σύσταση για την αντιμετώπιση καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  24. 26 Απριλίου 2022Η «Ομάδα Ευρώπη» εντείνει τη στήριξη προς τις χώρες που πλήττονται από την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται να διαθέσουν συνολικά 633 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.
  25. 25 Απριλίου 2022Η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η εντολή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης, ώστε να συλλέγει και να διατηρεί αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και να συνεργάζεται με διεθνή δικαστήρια στο πλαίσιο αυτό.Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο κ. Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, εγκαινιάζουν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ–Ινδίας.
  26. 23 Απριλίου 2022Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η πράξη καθορίζει ένα πρωτοποριακό νέο πρότυπο για τη λογοδοσία των επιγραμμικών πλατφορμών, το οποίο θα προστατεύει καλύτερα τους χρήστες του διαδικτύου και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
  27. 20 Απριλίου 2022Η ΕΕ συμπληρώνει 30 χρόνια επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, βοηθώντας ανθρώπους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο τον κόσμο.
  28. 9 Απριλίου 2022Η παγκόσμια εκδήλωση δωρητών και εκστρατεία «Stand Up for Ukraine» συγκεντρώνει 9,1 δισ. ευρώ για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή, εντός και εκτός Ουκρανίας, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ από την Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δεσμεύεται να διαθέσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ.
  29. 8 Απριλίου 2022Η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο ύπατος εκπρόσωπος, κ. Τζουζέπ Μπορέλ, επισκέπτονται την Ουκρανία και συναντώνται με τον Ουκρανό πρόεδρο, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Η ΕΕ συμφωνεί σε πέμπτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στη βάναυση επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού.
  30. 6 Απριλίου 2022Ως απάντηση στις επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ανακοινώνει δέσμη μέτρων ύψους 225 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για τη στήριξη των αφρικανικών περιοχών του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 554 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την αντιμετώπιση της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας όσο και για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων μακροπρόθεσμα.
  31. 30 Μαρτίου 2022Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, προτείνονται νέοι κανόνες για να καταστούν τα βιώσιμα προϊόντα ο κανόνας στην ΕΕ, να βελτιωθούν τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα και να ενδυναμωθούν οι καταναλωτές για την πράσινη μετάβαση.
  32. 28 Μαρτίου 2022Η Επιτροπή εκδίδει σύσταση προς τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα σχετικά με προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές και προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
  33. 25 Μαρτίου 2022Η Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι έχουν συμφωνήσει καταρχήν για ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικότητας των δεδομένων, το οποίο θα προωθήσει τις διατλαντικές ροές δεδομένων.
  34. 24 Μαρτίου 2022Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Η πράξη θα διασφαλίσει δίκαιες, ανοικτές και διεκδικήσιμες ψηφιακές αγορές, ώστε οι ψηφιακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν εντός της ενιαίας αγοράς και να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
  35. 23 Μαρτίου 2022Η Επιτροπή εγκρίνει προσωρινό πλαίσιο κρίσης, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.Η Επιτροπή παρουσιάζει επιλογές για τη μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας με από κοινού αγορές φυσικού αερίου και ελάχιστες υποχρεώσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.Η Επιτροπή παρουσιάζει μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και τη στήριξη των γεωργών και των καταναλωτών στην ΕΕ υπό το πρίσμα της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του κόστους των εισροών.
  36. 22 Μαρτίου 2022Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του κανονισμού για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, που ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο εθελοντικό σύστημα σε επίπεδο ΕΕ το οποίο θα βοηθήσει τους πολίτες να αποταμιεύσουν για τη συνταξιοδότησή τους.Η Επιτροπή εγκαινιάζει υπηρεσία μίας στάσης για τη στήριξη Ουκρανών ερευνητών.
  37. 21 Μαρτίου 2022Η ΕΕ συμφωνεί σε μια στρατηγική πυξίδα για ισχυρότερη ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία.
  38. 16 Μαρτίου 2022Η Επιτροπή προτείνει αλλαγές στον κανονισμό για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας των αγορών διακανονισμού της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα — βασική συνιστώσα του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών του 2020.
  39. 15 Μαρτίου 2022Η ΕΕ επιβάλλει τέταρτη δέσμη οικονομικών και ατομικών κυρώσεων ως αντίδραση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
  40. 11 Μαρτίου 2022Η ειδική ομάδα «Δέσμευση και κατάσχεση», που συστάθηκε από την Επιτροπή για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή, σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ, των κυρώσεων της ΕΕ κατά των Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο, αναλαμβάνει δράση.
  41. 9 Μαρτίου 2022Η Επιτροπή θεσπίζει μηχανισμό αλληλεγγύης για τις ιατρικές μεταφορές προσφύγων εντός της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και ως αντίδραση στην εμπλοκή της Λευκορωσίας στην επίθεση, η ΕΕ επιβάλλει περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις.
  42. 8 Μαρτίου 2022Η Επιτροπή προτείνει ενωσιακού επιπέδου κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας.Η Επιτροπή προτείνει την πρωτοβουλία για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες να παρέχουν στήριξη έκτακτης ανάγκης σε άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
  43. 2 Μαρτίου 2022Η Επιτροπή προτείνει την ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, με σκοπό να προσφέρει ταχεία και αποτελεσματική βοήθεια στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  44. 28 Φεβρουαρίου 2022Η ΕΕ εγκρίνει τρίτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
  45. 25 Φεβρουαρίου 2022Η ΕΕ επιβάλλει περαιτέρω ατομικές και οικονομικές κυρώσεις ως αντίδραση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Αυτή η δεύτερη δέσμη κυρώσεων καλύπτει τους τομείς των οικονομικών, της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας, καθώς και την πολιτική θεωρήσεων.
  46. 23 Φεβρουαρίου 2022Η ΕΕ συμφωνεί για μια δέσμη κυρώσεων ως απάντηση στην αναγνώριση, εκ μέρους της Ρωσίας, των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία ως ανεξάρτητων οντοτήτων, καθώς και στην απόφαση αποστολής ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.Η Επιτροπή προτείνει μια νέα οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η οποία θεσπίζει κανόνες για τον σεβασμό, από τις εταιρείες, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στις παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες.Η Επιτροπή προτείνει μια νέα πράξη της ΕΕ για τα δεδομένα, η οποία περιέχει κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί και να έχει πρόσβαση σε δεδομένα που παράγονται στην ΕΕ σε όλους τους οικονομικούς τομείς, ώστε να διασφαλίζονται η δικαιοσύνη στο ψηφιακό περιβάλλον και οι ανοικτές ευκαιρίες για καινοτομία που βασίζεται στα δεδομένα.
  47. 19 Φεβρουαρίου 2022Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας για παροχή βοήθειας ενόψει της κλιμάκωσης των απειλών από τη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενεργοποιεί τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Έως τον Ιούνιο, είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία πάνω από 35 000 τόνοι βοήθειας από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Τουρκία, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Μακεδονία.
  48. 17 – 18 Φεβρουαρίου 2022Στη σύνοδο κορυφής Αφρικανικής Ένωσης-ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες συμφωνούν σε ένα κοινό όραμα για το 2030. Αυτό θα υποστηριχθεί από τη δέσμη επενδυτικών μέτρων Αφρικής-Ευρώπης με επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ.
  49. 15 Φεβρουαρίου 2022Η ΕΕ εγκαινιάζει δορυφορικό σύστημα συνδεσιμότητας και ενισχύει τη δράση για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας με στόχο μια πιο ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.Η Επιτροπή παρουσιάζει μέτρα για τη συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα, την αύξηση της καινοτομίας και την αντιμετώπιση στρατηγικών εξαρτήσεων. Οι νέες αυτές πρωτοβουλίες αποτελούν συγκεκριμένα βήματα προς μια πιο ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα της άμυνας, ιδίως με την ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ΕΕ.
  50. 8 Φεβρουαρίου 2022Η Επιτροπή προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας, της τεχνολογικής υπεροχής και της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ στον τομέα των τεχνολογιών και εφαρμογών ημιαγωγών.
  51. 2 Φεβρουαρίου 2022Η Επιτροπή προτείνει μια στρατηγική τυποποίησης, η οποία συνίσταται σε μια νέα προσέγγιση που θα καταστήσει δυνατή την παγκόσμια ηγετική θέση των προτύπων της ΕΕ που προωθούν τις αξίες και σε μια ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή ενιαία αγορά.Η Επιτροπή εγκρίνει καταρχήν συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για το κλίμα, η οποία περιλαμβάνει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συγκεκριμένες ενεργειακές δραστηριότητες σχετικές με την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των οικονομικών δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την ταξινομία της ΕΕ. Η πράξη αυτή θα συμβάλει στην επιτάχυνση της μετάβασης από τα στερεά ή υγρά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του γαιάνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον.
  52. 1 Φεβρουαρίου 2022Η Επιτροπή προτείνει δέσμη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής έκτακτης ανάγκης ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
  53. 27 Ιανουαρίου 2022Η Επιτροπή εκδίδει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορούν το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια.
  54. 26 Ιανουαρίου 2022Η Επιτροπή προτείνει διακήρυξη ψηφιακών δικαιωμάτων και ψηφιακών αρχών για όλους τους κατοίκους της ΕΕ.
  55. 18 Ιανουαρίου 2022Η Επιτροπή δημοσιεύει εργαλειοθήκη για τον μετριασμό των ξένων παρεμβάσεων στην έρευνα και την καινοτομία.Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Επιτροπή εγκρίνει δύο νέες πρωτοβουλίες για να καταστήσει τα πανεπιστήμια της ΕΕ έτοιμα για το μέλλον μέσω βαθύτερης διακρατικής συνεργασίας.
  56. 14 Ιανουαρίου 2022Η Επιτροπή εγκρίνει πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μάθηση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
  57. 1 Ιανουαρίου 2022Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας ξεκινά.Είκοσι χρόνια με το ευρώ στην τσέπη.