Μεγάλο ενδιαφέρον στην ημερίδα για τις σύγχρονες μορφές και εργαλεία χρηματοδότησης των ΜμΕ επιχειρήσεων

Εκδηλώσεις EuropeDirect Δυτικής Ελλάδας 07-11-2013

Τη δέσμευση πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να λαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έδωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες μορφές και εργαλεία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» που διοργανώθηκε χθες Τετάρτη, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Patras της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Η εκδήλωση παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες, καθώς δόθηκαν σημαντικές απαντήσεις τόσο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων όσο και για τους νέους τρόπους χρηματοδότησής τους, κάτι που διεφάνη και από το γεγονός πως η συζήτηση και τα ερωτήματα που τέθηκαν στους ομιλητές, εκτός των τοποθετήσεων, ξεπέρασαν σε διάρκεια τις δύο ώρες.

«Γνωρίζουμε όλοι πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας και κυρίως στις επιχειρήσεις. Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν και είναι η ανάπτυξη στην περιοχή και η στήριξη των επαγγελματιών και κυρίων των μικρομεσαίων. Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή έχει εκπονήσει το τριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο στο οποίο έχει εντάξει αρκετές ενέργειες και δράσεις για την ενίσχυση, ενώ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οι διεργασίες για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, το οποίο στοχεύει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιείται το ανθρώπινο κεφάλαιο, στηρίζεται ο επιχειρηματίας και οι εργαζόμενοι εργάζονται και αμείβονται σωστά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε θέσει ως στρατηγικό της στόχο την ενίσχυση και την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Και με την ημερίδα αυτή, αυτό θέλαμε να πετύχουμε. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πληροφορηθούν για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να ενημερωθούν για το γενικότερο ζητούμενο της παροχής ρευστότητας και της στήριξης των επενδυτικών σχεδίων».

«Με τη συνάντηση αυτή θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό που ονομάζουμε «επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη» να βρεθούν μαζί και να συνεργαστούν σαν μια ομάδα με κοινό στόχο. Πρέπει να δώσουμε στους επιχειρηματίες τη ρευστότητα, το οξυγόνο στην επιχείρηση και πιστεύω ότι η συμβολή τόσο του ΕΤΕΑΝ και του ΤΑΝΕΟ όσο και η παρουσία των τραπεζών θα είναι σημαντική» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος προσθέτοντας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέχει την αμέριστη υποστήριξή της σε όσους ασπάζονται το όραμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις, αποδοτική για τους πολίτες και την τοπική οικονομία, μακριά από όσα αμαύρωσαν την επιχειρηματική κουλτούρα αυτού του τόπου».

Κλείνοντας ο κ. Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στους πόρους που έχουν εκχωρηθεί από το Περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ, ύψους 22,5 εκ ευρώ για το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μ.μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου & Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ», καθώς και για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με ένα σύνολο 1079 επενδυτικών προτάσεων (πάνω από τη βάση του 50) που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα και με άμεση ένταξη 352 έργων.

Οι δύο κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης Γεώργιος Γεροντούκος, πρόεδρος του Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. και Νικόλαος Χαριτάκης, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας, παρουσίασαν τους τρόπους επανεκκίνησης των επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη συμπληρωματικότητα των Δράσεων του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε., καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό 2014-2020.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας επεσήμανε πως είναι άμεση ανάγκη να αξιοποιηθούν όσες δυνατότητες χρηματοδότησης υφίστανται αυτή τη στιγμή, ενώ ο Διονύσης Καρβέλης παρουσίασε το συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού καθώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Δ. Ελλάδας που λειτουργεί στην Πάτρα.