Η εβδομάδα 18-22/03 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δελτία Τύπου Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα 20-03-2013

Συνεδριάσεις επιτροπών, Βρυξέλλες

Η οικονομία της ΕΕ / μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός. Η οικονομική και κοινωνική πολιτική θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της συζήτησης με τον Πρόεδρο του ΕΚ Schulz, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Van Rompuy και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14-15 Μαρτίου. Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ είναι επίσης πιθανό να συμπεριληφθεί, πριν από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. (Τετάρτη)

Συζήτηση στο Eurogroup. Η επιτροπή για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική καλωσορίζει τον Jeroen Dijsselbloem για την πρώτη συζήτηση του στη Βουλή, μετά τον διορισμό του ως Προέδρου του Eurogroup, τον Ιανουάριο. (Πέμπτη)

Συντάξεις. Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων θα ψηφίσει για μια λύση για βιώσιμες συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού και των περιορισμένων δημόσιων οικονομικών. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης το συντονισμό που απαιτείται για την εξασφάλιση διαφόρων συστημάτων στα κράτη μέλη τα οποία να μην στερούν από τους διασυνοριακούς εργαζόμενους τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. (Πέμπτη)

Ατζέντα Προέδρου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ τη Δευτέρα για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό την Τρίτη. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελβετία, όπου θα συναντηθεί με τους προέδρους του Ελβετικού Εθνικού Συμβουλίου, το Συμβούλιο και τα κράτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, καθώς και τον Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.